Fiber – Varför ska vi ha det?

 

Vad är bredband?

”Bredband är ett vanligt samlingsnamn för en mängd olika tekniker som gör det möjligt att ansluta till internet med hög överföringshastighet

 

Frågor som du kan ställa till dig själv:

Vad anser vi vara ”hög överföringshastighet” idag?

Vad ansågs vara bredband för 15 år sedan? Betyder ”hög överföringshastighet” samma sak idag som då?

Vad kommer vi anse vara hög överföringshastighet om 15 år?

Vad använder vi bredband till idag? Vad använder vi bredband till i framtiden?

 

Varför ska jag investera i fiber till min fastighet?

  • Nedläggning av ADSL-stationer pågår p.g.a. föråldrad teknik och olönsamhet! År 2018 läggs stationer ner som har färre än 50 abonnenter. Fram till dess görs inga reparationer i kopparnätet om Telia anser att det inte är lönsamt. När detta sker så återstår bara fiber som alternativ till fast bredband och telefon. UPPDATERING: I mars 2017 så påbörjas nedläggningen av kopparnätet i Falköpings kommun!
  • Näst intill obegränsad kapacitet! Begränsas endast av utrustningen i ändarna. Lägsta standard för utrustning som installeras idag är 1000 Mbit/1 Gbit.
  • Inga gränser för mängden överförd data! Alla mobila bredbandsabonnemang har idag gränser för hur mycket trafik du får skicka och ta emot innan hastigheten stryps radikalt. Ex. på Telia mobilt bredbandsabonnemang: 199 kr/mån med 10 GB som gräns, 299 kr/mån med 20 GB som gräns, 399 kr/mån med 40 GB som gräns. Att titta på en film i Full HD (1080p) kräver en datamängd på 5-10 GB. Alltså kan du med ett 4G-abonnemang med 40 GB gräns titta på ca 4-6 filmer, efter det får du antingen betala extra eller vänta till nästa månadsskifte. Att titta på filmer med 4K-upplösning eller 3D, vilket lär bli allt vanligare i framtiden, kräver betydligt mer datamängd än Full HD.
  • Hög kapacitet både nedströms och uppströms! 1000 Mbit åt båda håll. Ett vanligt ADSL-abonnemang klarar .t.ex. max 24 Mbit nedströms och max 3 Mbit uppströms.
  • Behovet av hög överföringshastighet ökar för varje år i samband med att sättet man ser på TV förändras samt krav på allt högre bildkvalitet. (ex. TV och film när man själv vill i Full-HD, 4K, 3D)
  • Snabb utveckling inom fastighetsstyrningstjänster, larm & övervakning samt videotjänster i hemmet ställer krav på allt högre bandbredd. ex. övervakning av hemmet/företaget/ladugården med kameror direkt till mobilen/surfplattan. Kanske t.o.m. sjukvårdsrådgivning/vårdbedömning i hemmet via videolänk?
  • Samma hastighet oavsett avstånd och hur många användare det blir! Betalar man för 100 Mbit så får man 100 Mbit, till skillnad från ADSL och trådlöst (3G/4G) där hastigheter sjunker kraftigt ju fler användare det blir och ju längre ifrån stationen/masten man bor. Som ett exempel för mig som bor i Luttra så betalar jag för 24 Mbit ADSL men får som max ut ca 16 Mbit. Trådlöst bredband har en viss kapacitet och ju fler användare det blir samtidigt desto sämre blir det för varje kund. Man delar alltså på kapaciteten. Samtidigt så prioriterar 4G-masten de kunder som är närmast, vilket gör att de som bor långt ifrån masten sällan får någon vidare hög kapacitet.
  • Mycket för pengarna som man betalar för tjänster! Se investeringskalkyl nedan.
  • Lång livslängd! Fiber ska hålla i 50 år. När nya fiber behövs är det bara att blåsas in nya i bef. slang
  • Värdet på fastigheten ökar! Vi vill även påstå att värdet på fastigheten minskar om du INTE har fiber. Liknelse: Skulle du värdera en fastighet utan indraget vatten lika högt som en fastighet som redan har vatten indraget i huset? Är en familj med barn som är uppväxta med modern teknik ens intresserad av en fastighet utan fiber?
  • Okänsligt för åska. Fiberledningarna är av glas och kan således inte leda elektricitet.

 

Trådlöst bredband kommer inte i närheten av kapaciteten som är möjligt i fiber utan bör mer ses som ett komplement som man kan ha med sig.  Ju mer man höjer hastigheten/frekvenserna inom det trådlösa bredbandet desto sämre räckvidd blir det. Därför kommer det aldrig bli lika lönsamt att investera i mobilt bredband på landsbygden som i tätort. Alla operatörer vill ha så många kunder som möjligt när man sätter upp en ny mast.

 

graf utveckling bredband1

När du ser diagrammet ovan. Tror du att det ens skulle vara möjligt att exempelvis öppna Aftonbladets hemsida med ett 56k modem idag?

Utvecklingen har gått otroligt fort och behovet av hög hastighet ökar för varje år som går! Varför skulle utvecklingen stanna upp där vi är idag?

graf utveckling bredband2

 

 

 

 

 

 

 

Till dig som är fastighetsägare i Luttra fibers område

Tillsammans ska vi bygga vårt eget fibernät på landsbygden.

Det ger oss en stabil uppkoppling i alla väder.

 

Luttra Fiberförening startades då vi vill värna om framtida kommunikation på landsbygden. Vi tycker att vi på landsbygden ska ha samma möjligheter och rättigheter till kommunikation, som de i stan.

Idag sker allt mer via internet, vi kommunicerar, gör bankärenden, söker information och gör inköp mm. Användningsområdena utvecklas, utbudet på tjänster ökar och kommer med säkerhet bli viktigare i det Svenska hushållet.

Det fasta kopparnätet är idag väldigt skört, och det läggs inte längre några pengar på att reparera, underhålla eller utveckla dessa. Där av plockas kopparnätet successivt ner, och kommer att försvinna. Det finns inte längre ett krav på att förse hushållen med fast nät, och det är tyvärr du som privatperson som drabbas.

Även om du kanske inte har nytta av fibern idag (som t.ex. vid ett senare boende eller försäljning), kan du välja att enbart installera fibern i huset. Du måste inte ta några tjänster i nuläget, utan kan när du vill köpa dessa tjänster vid ett senare tillfälle. Du betalar då bara anslutningsavgiften för byggandet och köper till abonnemangstjänsterna senare.

Varför ska vi välja fiber?

-Telefoni: 

Är idag ett känsligt system för t.ex. fallande träd, väder och åska. För att fortsätta använda fast telefoni är fiber det ända alternativet i och med att kopparnätet försvinner.

 

-Internet  (ADSL):

 Är beroende av kopparnätet som är åldersstiget och är lika sårbar som telefonin. Det läggs inte heller pengar på att utveckla eller reparera, vilket gör att det inom en snar framtid kommer att ha otillräcklig kapacitet. Det som är bra att veta är att desto längre kopparkabeln är från stationen, desto sämre kapacitet kan du få med ADSL: en idag.

 

-Trådlöst/ Mobilt (3G/4G):

Finns inte tillräckligt med master för att försörja med tillfredsställande kapacitet. Tyvärr läggs inte lika mycket pengar för utveckling på lansbygden, som det görs i städerna. Det man ska tänka på är att ju fler som kopplar upp sig mot en mast, desto sämre blir kapaciteten för alla användare. Men det är inte bara det trådlösa/ mobila nätverket som påverkas, utan mobiltelefonerna drabbas med. Samt att det inte finns mobil täckning överallt. Och där inte mobilen fungerar, kommer inte heller det mobila nätverket fungera.

 

-Tv- marksänd/ Satellit:

Det som många inte vet om är att även det marksända tv nätet kommer kopplas ner. Samt att både satellit och det marksända tv nätet är väderkänsliga och dyra i drift.

-Välj istället Fiber:

Med fiber finns möjligheten att fortsätta använda dig av dessa, men med allt samlat på ett ställe. Då fibern är så stark så den klara av telefon, tv och internet. Den är inte väderkänsligt, och är anpassat för framtidens kommunikationsbehov. Idag är det känt att fiber är hållbart i mer än 50 år, och när den behöver bytas krävs inga nya grävningar. Utan den nya kabeln blåses in med tryckluft i samma slang, vilket ger en trygghet inför framtiden. Det fina med fiber är att kapaciteten är samma oberoende av vart ni bor, för det spelar ingen roll hur lång kabeln är. Eftersom informationen i fiberkablar överförs via ljussignaler. Som ett plus i kanten är att om ni drar in fiber, höjs värdet på huset.

 

Kostar de nå´t?

-Anslutningsavgift:

Först och främst kostar det att bygga byanätet som ansluter fastigheterna till stamfibernätet. Denna kostnad varierar och är beroende av faktorer som hur många det är som ansluter sig till fiberföreningen, hur långt det är mellan stamfibernätet och hur mycket eget arbete vi själva står för. Mäklarnas bedömning är att fiberanslutning ökar fastighetsvärdet med minst lika mycket som anslutningen kostar. Noteras bör att ni själva ombesörjer grävning från tomtgräns till hus, och kostnaden för detta. Alternativt kan ni be föreningen ordna detta, och de fakturera dig kostnaden separat.

 

-Nätavgift:

För bredbandsabonnemang, drift och underhåll av stamfibernät betalar man en fast månadsavgift. Avgiften är lika för alla, oavsett hur mycket eller hur lite man använder sin nätanslutning och tillkommer vid aktivering av tjänster.

 

-Tjänster:

Månadskostnaden för tjänsterna varierar beroende på vilken tjänstleverantör man väljer, vilket telefonabonnemang som passar er bäst, hur hög hastighet man önskar på internetanslutningen och hur många tv-kanaler man vill ha.

 

Kan jag ansluta mig senare?

Det finns möjlighet att haka på till dess byggfasen i området kommit till en nivå då det blir ett merarbete att koppla in ytterligare fastigheter. En anslutning efter detta, kan vara möjlig, men till en väsentligt högre avgift eftersom det är nu vi gör det rationellt och effektivt – med förhoppningsvis statligt stöd. Den extra kostnaden som en senare uppkoppling kan komma att kosta, bestäms av föreningen.